zondag 22 december 2019

Een aantal Geneeskrachtige kruiden / Door Marcelius


Een aantal Geneeskrachtige kruiden
Door Marcelius

Veel kwalen en gezondheidsproblemen kunnen worden behandeld door middel van geneeskrachtige kruiden. Voorzichtigheid bij het gebruik van deze remedies uit de natuur is echter geboden.
Raadpleeg altijd je huisarts voorafgaand aan het gebruik, vooral als je ook andere medicijnen neemt.

ZilverkaarsZilverkaars is een geneeskrachtige kruid wordt traditioneel gebruikt om symptomen van de overgang te behandelen en menstruatiekrampen te verlichten. Zilverkaars kan worden gebruikt als alternatief voor een hormonale
substitutietherapie om symptomen van de overgang zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en hartkloppingen te verlichten.


Door zijn ontstekingsremmende werking kan de zilverkaars helpen de symptomen van artritis te verlichten. Het kruid kan ook worden gebruikt als middel tegen migraine en slaapstoornissen.
Raadpleeg je huisarts voordat je zilverkaars gaat gebruiken.
Wilde broodwortelWilde broodwortel brengt hormonen in balans en verlicht ochtend misselijkheid. Deze wortelknol kan ook worden gebruikt om diverticulose en reumatoïde artritis te behandelen.
Geloofd wordt dat wilde broodwortel de vruchtbaarheid bij vrouwen kan vergroten, hoewel volgens de American Cancer Society wilde broodwortel zelf geen progesteron aanmaakt, waardoor het dus eigenlijk geen effect zou kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

Hartgespan

Hartgespan heeft een rustgevende en verdovende werking en wordt doorgaans gebruikt om angst of slapeloosheid te behandelen. Ook is het een erg goed anti-artritus middel en vermindert het tachycardie en hartkloppingen. Hartgespan kan ook worden gebruikt om bevallingspijnen te verlichten en
weeën te stimuleren. Daarnaast wordt het gebruikt om zenuw gerelateerde hartritmes te veranderen en kan het behulpzaam zijn bij sommige gevallen van hyper thyreoїdie.

Salie


Salie bevordert de spijsvertering, is behulpzaam bij aandoeningen als astma, bacteriële- of schimmelinfecties, gal en beten, kalmeert en stimuleert het zenuwstelsel en herstelt verkoudheid en hoestbuien. De etherische olie die uit salie getrokken kan worden, kan het concentratievermogen verbeteren en behulpzaam zijn bij de behandeling van geheugenverlies als gevolg van Alzheimer. Salie kan ook uitwending worden gebruikt om pijn als gevolg van stijve spieren, reumatiek en sommige neurologische aandoeningen te verlichten. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van nervositeit,
angst, hoofdpijn, stress en vermoeidheid. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of lijdt aan epilepsie dan zou je beter geen salie kunnen gebruiken. Een overdaad of een te lang gebruik van de plant kan giftig zijn.

Blauwe verbena
Verbena wordt al eeuwenlang gebruikt door kruidendokters en is een natuurlijke pijnstiller en een natuurlijk kalmeringsmiddel. Het kruid is nuttig bij de behandeling van een reeks kwalen, van chronische bronchitis tot reuma.
Niet alleen heeft verbena een stimulerend effect op de lever en andere organen, het heeft ook een ontspannende werking op het zenuwstelsel. Bij de behandeling van chronische ziektes kan verbena behulpzaam zijn door depressie tegen te gaan.

Ginseng


Ginseng wordt door westerse kruidendokters en traditionele Chinese artsen gebruikt en heeft herstellende en ontspannende eigenschappen. Aangenomen wordt dat ginseng het centrale zenuwstelsel stimuleert en versterkt en dat het stress-symptomen zoals slapeloosheid en angst kan verlichten. Het kruid wordt ook gebruikt voor het behandelen van vermoeidheid en zwakte als gevolg van
lichamelijke inspanning, ziektes of verwondingen en langdurige emotionele stress.

Atleten kunnen profiteren van ginseng, omdat het de weerstand verbetert.
Ginseng is een afrodisiacum en wordt gebruikt om het libido bij ouderen te verhogen. Ginseng helpt de voortplantingsorganen gezond te houden en kan erectiële disfunctie als gevolg van prostaatziekte of stress herstellen. Studies suggereren ook dat de plant mogelijk het ontstaan van kanker kan tegengaan.

SchisandraSchisandra wordt gebruikt om de weerstand tegen ziektes en stress te verhogen en om energie niveaus en lichamelijke prestaties te verbeteren. Daarnaast wordt het kruid gebruikt om vroegtijdige veroudering te voorkomen, de productiviteit te vergroten, de bloedsuikerspiegel en bloeddruk te normaliseren, het immuunsysteem te stimuleren en het herstel na een operatie te versnellen.

Schisandra is ook behulpzaam bij het behandelen van leveraandoeningen (hepatitis) en om de lever te beschermen. Nog een aantal manieren waarop het kruid gebruikt kan worden zijn voor de behandeling van hoge cholesterol, hoestbuien, astma, slaapstoornissen, zenuwpijn, premenstrueel syndroom (PMS), chronische diarree, dysenterie, nachtelijk zweten, spontane  zweetaanvallen, erectiële disfunctie, lichamelijke uitputting, depressie, prikkelbaarheid en geheugenverlies.

Sommige mensen gebruiken schisandra om zich te beschermen tegen straling, het gezichtsvermogen te verbeteren, infecties te voorkomen, het cellulaire energieniveau te verhogen, de invloeden van suiker tegen te gaan en de gezondheid van de bijnier te verbeteren.

Meidoorn

Meidoorn kan worden gebruikt om aandoeningen van het kransslagader systeem te behandelen. Het kruid kan helpen bij de behandeling van lage of hoge bloeddruk, hoge cholesterol en arteriosclerose. Tot op heden stellen wetenschappers dat meidoorn effectief kan zijn bij het behandelen van hartfalen, borstpijn en een onregelmatige hartslag.
Sommige mensen gebruiken meidoorn om problemen verbonden aan het spijsverteringssysteem, zoals indigestie, diarree en buikpijn te verminderen. Ook kan het kruid worden gebruikt tegen lintworm en andere infecties in de darm. Meidoorn kan behulpzaam zijn bij het bevorderen van de urineproductie en omdat meidoorn verdovend werkt, kan het ook worden gebruikt om angst te verminderen en slapeloosheid te behandelen. Meidoorn kan ook menstruele problemen verhelpen.

Paardenbloem

Paardenbloem wordt voor veel verschillende aandoeningen gebruikt. Tot dusver is er echter nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs om vast te stellen of paardenbloem bij de behandeling van deze aandoeningen ook daadwerkelijk werkt.

Toch wordt het kruid gebruikt om bijvoorbeeld een verminderde eetlust te herstellen, bij buikpijn, darmgas, galstenen, gewrichtspijn, spierpijn, eczeem en kneuzingen. Soms wordt paardenbloem gebruikt om de urineproductie te verhogen of als laxeermiddel in het geval van problemen met de stoelgang, als
toner voor de huid, als tonic voor het bloed of als tonic voor de spijsvertering.

Paardenbloem kan ook worden gebruikt om infecties te behandelen, vooral wanneer het virale of kankerachtige infecties betreft. Wanneer je paardenbloem wilt gebruiken in eten dan kun je het kruid bijvoorbeeld toevoegen aan groene salades, soepen, wijnen of thee. Geroosterde  paardenbloemwortel zou je kunnen gebruiken ter vervanging van koffie.

Vitex
Vitex agnus-castus wordt soms ook wel kuisheidsboom genoemd en wordt vaak gebruikt bij een onregelmatige menstruatiecyclus, PMS, bij een wat hevigere vorm van PMS genaamd premenstruele dysfore stoornis (PMDS) en voor symptomen van de overgang. Het kruid wordt daarnaast ook vaak door
vrouwen gebruikt om fibro cystische borsten te behandelen, vroege miskramen te voorkomen bij vrouwen met een laag progesterongehalte en om de aanmaak van borstmelk te bevorderen.

Sommige mannen gebruiken vitex om de urinestroom te bevorderen, om goedaardige prostaathyperplasie te behandelen en om het libido te verlagen. Volgens historici gebruikten monniken vroeger delen van de kuisheidsboom om op te kauwen om het makkelijker te maken celibatair te blijven.
Vitex agnus-castus wordt over het algemeen ook gebruikt bij acne, nervositeit, dementie, gewrichtsproblemen, verkoudheid, buikpijn, miltstoornissen, hoofdpijn, migraines, pijn in de ogen, ontstekingen en zwellingen in het lichaam. Sommige mensen brengen vitex ook uitwendig aan op de huid om deze te beschermen tegen parasieten en om insectensteken te voorkomen.

ZoethoutwortelZoethoutwortel kan worden gebruikt voor spijsverteringsproblemen zoals maagzweren, buikpijn, cholinezuur en aanhoudende ontstekingen van het maagslijmvlies (chronische gastritis). Sommige mensen gebruiken de wortel om te helpen bij een zere keel, bronchitis, hoestbuien en bacteriële of virale
infecties. Zouthoutwortel wordt ook wel gebruikt bij artrose, systemische lupus erythematosus, leverstoornissen, malaria, tuberculose, voedselvergiftiging en bij chronisch vermoeidheidssyndroom.

GemberGember wordt doorgaans gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten maag problemen zoals duizeligheid, cholinezuur, maagklachten, darmgas, diarree, misselijkheid als gevolg van kankermedicijnen, misselijkheid en een verminderde eetlust. Ook wordt gember vaak gebruikt als ingrediënt voor laxeermiddelen en antacida. 

Gember kan de pijn die veroorzaakt wordt door artritis of spierpijn verlichten en helpt tegen menstruatiepijn, infecties van de bovenste luchtwegen, hoestbuien en bronchitis. Ook kan gember worden gebruikt bij borst-, rug- of buikpijn.
Sommige mensen brengen het verse sap van gember aan op de huid om verbranding te behandelen en gemberolie wordt soms aangebracht om pijn te verminderen.

BrandnetelDe wortel van brandnetel wordt gebruikt bij plasproblemen verbonden aan een vergrote prostaat. Tot deze problemen behoren nycturie, de noodzaak veel te vaak te moeten plassen, pijn bij het plassen, niet in staat zijn te kunnen plassen en een prikkelbare blaas.

De stengel van brandnetel kan worden gebruikt bij problemen met de gewrichten, als vocht afdrijvend middel en als astringent. De brandnetelbladeren worden gebruikt bij urineweginfecties,
urinewegontstekingen en bij galstenen. De topjes van de brandnetel kunnen helpen bij de behandeling van allergieën, hooikoorts en artrose.

Sommige mensen gebruiken de topjes van brandnetel tegen interne bloedingen, waaronder bloedingen in de blaas, neusbloedingen en darmbloedingen. Brandnetel wordt ook wel gebruikt bij bloedarmoede, slechte circulatie, vergrote milt, diabetes of andere endocriene stoornissen, bij maagzuur, diarree en dysenterie, astma, longoedeem, netelroos, kanker, bloedzuivering, de genezing van wonden, bij het voorkomen van tekenen van veroudering en als tonic in het algemeen.
Brandnetel wordt bij veel aandoeningen gebruikt, ondanks dat er nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs bestaat om dit gebruik te ondersteunen.

Vrouwenmantel

Deze en andere planten in de rozenfamilie worden al lange tijd volop gebruikt in de volksgeneeskunde binnen Europa. Vrouwenmantel helpt bij het verminderen van menstruatiepijnen, hevige bloedingen en tussentijds bloedverlies. Ook kan het behulpzaam zijn bij het verlichten van symptomen van de overgang. Daar vrouwenmantel een astringent is, kan het worden gebruikt bij de behandeling van diarree en als mondwater bij zweren en keelontsteking.


Framboosbladeren


Rode frambozenblaadjes kunnen worden gebruikt voor verlichting tijdens pijnlijke of hevige menstruaties, om misselijkheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan en miskramen te voorkomen.

De blaadjes kunnen ook direct op de huid worden aangebracht om te helpen bij netelroos of een zere keel.
Vanwege zijn vocht afdrijvende werking wordt frambozenblad gebruikt om zweten, urineren of de galproductie te bevorderen en om de huid en het bloed te zuiveren.
Frambozenblad kan worden gevonden in medicijnen tegen diarree, stoornissen in de ademhalingswegen, griep, hartproblemen, koorts, diabetes en vitaminetekorten.

MARCELIUS FYTO / ORTHOMOLECULAIR & ENERGETISCH THERAPEUT 

Vakliteratuur