zaterdag 21 september 2019

Je gezondheid wordt mede bepaald door wat je eet. / Door Marcelius

Je gezondheid wordt mede bepaald door wat je eet.
Door Marcelius


Havermout
Havermout is krachtvoer en rijk aan omega-3-vetzuren, foliumzuur, kalium en voedingsvezels. Daarnaast helpt dit superfood het gehalte LDL-cholesterol (slecht cholesterol) te verlagen waardoor je aderen gezonder worden.

Zalm
Zalm bevat net als andere vissoorten omega-3-vetzuren die helpen om de bloeddruk te verlagen en die helpen voorkomen dat het bloed gaat klonteren. Zalm bevat ook de carotenoïde astaxanthine, een krachtige antioxidant. Makreel, tonijn, haring of sardines zijn ook prima.

Avocado
Een avocado geeft je een gezonde dosis enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Avocado’s helpen daarnaast het LDL gehalte te verlagen. Ze helpen ook om aderverkalking te voorkomen. Avocado pulp bevat de carotenoïden bètacaroteen en lycopeen, die het hart gezond houden.

Olijfolie
Olijfolie bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verlaagt het ‘slechte’ cholesterol. Kies voor de extra virgin olijfolie. Extra virgin wordt mechanisch geperst zonder hitte of chemische toevoeging en moet minder dan 1 procent zuur bevatten. Virgin olijfolie moet minder dan 1,5 procent zuur bevatten.


Noten
Evenals olijfolie zijn noten een ideale bron van gezonde vetzuren. Walnoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren en door amandelen cashewnoten en macadamia’s toe te voegen voorzie je je lichaam van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Noten bevatten daarnaast gezonde voedingsvezels.

Bessen
Bosbessen, frambozen en aardbeien Deze bessen zitten vol ontstekingsremmers die de kans op hart- en vaatziekten en kanker terugdringen. Bosbessen en bramen zijn het gezondst.

Peulvruchten
Linzen,  zwarte en rode bonen voorzien je van de benodigde hoeveelheid voedingsvezels. Bovendien bevatten peulvruchten omega-3-vetzuren en calcium.

Spinazie
Spinazie is de krachtmotor en bevat grote hoeveelheid luteïne, foliumzuur, kalium en voedingsvezels. Elke groente helpt in principe ziekten buiten de deur te houden.

Lijnzaad
Lijnzaad wordt in cosmetica gebruikt om de huid en het haar te voeden, maar het is ook heel goed voor je hart. Lijnzaadolie is rijk aan omega-3- en omega-6-vetzuren. Voeg een beetje lijnzaadolie toe aan je havermout en je hebt een heel gezond ontbijt.

 
MARCELIUS MEDIUM HEALER

Vak literatuur