maandag 19 juni 2017

De kankerbestrijdende eigenschap van rode uien..! / 19 juni 2017 / Door GuidoJ

De kankerbestrijdende eigenschap van rode uien..!
19 juni 2017 / Door GuidoJ.
2017 © WantToKnow.nl/be

Als het gaat over kanker-bestrijdend voedsel, dan dien je vanaf nu te focussen op uien, waarvan altijd al gezegd wordt dat ze heel gezond zijn. Maar in dit specifieke geval spreken we over de minder bekende rode uien. Het zijn uien die veel minder scherp zijn en rauw in salades e.d. worden verwerkt. Haal zelf deze uienvariant in huis (liefst natuurlijke, biologische) en je zult een nieuwe ontdekking doen, wanneer je er nog niet mee werkte. Zeker in de zomersalades die nu gemaakt worden, mogen deze rode uien niet ontbreken.

Rode uien blijken dus de meest effectieve kankercel-vernietigers, binnen de uienfamilie, omdat er 2 stoffen inzitten, die kankercellen aanvallen, zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Guelph (Ontario, Canada) begin deze maand gepubliceerd. Het gaat daarbij om de stoffen quercetine, een flavonoïde, en de stof anthocyanine. Deze laatste is het pigment, dat zorgt voor de rode kleur van deze uiensoort. Samen blijken ze in staat om borstkanker- en darmkankercellen te doden, zo hebben laboratoriumproeven aangetoond. Het is met name de pigmentstof anthocyanine, die de andere stof opwerkt’ en diens ‘schoonmaak-eigenschappen’ versterkt.

Nu ging het bij dit onderzoek wel om één specifieke rode ui-soort, maar je kunt gevoeglijk aannemen, dat dezelfde stoffen voorkomen in andere soorten rode uien. Er werden namelijk 5 verschilende uiensoorten onderzocht, waarbij bleek dat ze allemaal de stof quercetin bevatten. Dus hadden alle 5 de soorten kankerbestrijdende kenmerken. Maar de rode uiensoort bleek met kop en schouders boven de andere 4 uit te steken.. Voor hun experiment, hadden de onderzoekers 5 variëteiten gekozen die in Ontario groeien, inclusief de ‘Ruby King’-rode ui. Het waren professor Suresh Neethirajan en doctoraal-student Abdulmonem Murayyan die deze test uitvoerden.


Uien als genezers nog redelijk onbekend..!
Uien zijn feitelijk superfood en dit feit is nog té weinig bekend. Immers hoe eenvoudig is het niet om uien mee te nemen in de dagelijkse warme maaltijd. De studie van de Guelph-universiteit, liet niet alleen zien, dat (deze) rode uien hoge niveau’s van quercetine in zich hebben, maar ook veel anthocyanine. En net als bij het eten van biologische tomaten (HIER), is ons lichaam kennelijk in staat, om de bacterieën-dodende/afwerende eigenschappen van deze stoffen in de uien over te nemen in het menselijke systeem. En het voor dezelfde doeleinden te gebruiken, namelijk de afweer van schadelijke/aanvallende stoffen/processen. Hoe simpel is het dan om beiden, tomaten en rode uien, in een mooie zomersalade te gebruiken. Aangevuld met peper/zout/basilicum etc.

“Anthocyanin heeft de eigenschap dat het kleur geeft aan het fruit of de groenten, waarin het wordt aangetroffen. Dus is het logisch dat de meeste donkere rode-uiensoort ook de hoogste kankerbestrijdende eigenschappen zal hebben.”, aldus professor Neethirajan.

Het artikel werd gepubliceerd in het vakblad ‘Food Research International’, waarbij het experiment wordt omschreven als het in contact brengen van darmkankercellen met quercetine extracten uit de 5 soorten uien. “Het is duidelijk dat we hebben uitgevonden dat uien krachtige ‘killers’ zijn voor kankercellen.” aldus Murayyan. “Uien activeren paden, waarlangs kankercellen hun dood tegemoet gaan. Ze zorgen voor een onplezierig klimaat voor de darmkankercellen, waarbij deze een celdood’ tegemoet gaat. De kankercellen zijn ook niet meer in staat onderling te communiceren, wat normalerwijze zorgt voor groei van deze cellen.”

Onderzoekers hebben onlangs ook vastgesteld, dat er bepaalde uien zijn, die effectief zijn bij het elimineren van borstkankercellen. Murayyan zegt dat het nu tijd is, om deze kanker-dodende eigenschappen van deze stoffen te gaan testen op mensen.