vrijdag 8 juni 2018

Beter brein door blauwe bessen: zo haal je het beste uit je bessen! / 8 juni 2018

Beter brein door blauwe bessen: zo haal je het beste uit je bessen!


Blauwe bessen zijn zo rijk aan polyfenolen dat je brein hierdoor beter functioneert. De bessen doen het nog beter in combinatie met druiven of druivenextract: bessen en druiven versterken elkaars werking. Wat kan je brein van blauwe bessen verwachten?

Blauwe bessen voor beter brein
De bessen gaan cognitieve achteruitgang tegen en verbeteren de neuronale functies. 

Deze bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Nutritional Science. Hoewel dit een muizenstudie betrof, zijn bij mensen soortgelijke resultaten behaald.

Naarmate we ouder worden gaat het geheugen achteruit: dit heeft te maken met een verminderde hersenplasticiteit. Polyfenolen moduleren de plasticiteit van neuronen en cognitieve processen. Een aantal polyfenolen zijn flavan-3-ols, anthocyaninen en resveratrol; zowel blauwe bessen als druiven bevatten er veel van.

Neuroplasticiteit, of neurale plasticiteit, laat neuronen zowel anatomisch als functioneel regenereren, en om nieuwe synaptische verbindingen te vormen. Hersenplasticiteit, of neuroplasticiteit, is de mogelijkheid voor de hersenen om zich te herstellen en herstructureren.Dit adaptieve vermogen van het zenuwstelsel kan de hersenen herstellen na aandoeningen of letsel en de effecten van veranderde structuren als gevolg van ziekten zoals multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, cognitieve achteruitgang, Alzheimer, dyslexie, ADH, slapeloosheid, etc…, verminderen. Bron


Nieuwe hersencellen
Toen muizen een polyfenolrijk dieet kregen voor de duur van 14 weken, gingen leren en geheugen er sterk op vooruit. Met name de combinatie druiven en blauwe bessen voorkwam leeftijd gerelateerde leer- en geheugen gebreken. En nog belangrijker: de expressie van zenuw groeifactoren in de hippocampus (Ngf)nam toe.

De muizenbreinen lieten een grotere hoeveelheid van nieuw gegenereerde neuronen zien, vergeleken met de muizen die het dieet niet hadden gevolgd. Sommige van de geconsumeerde polyfenolen werden in de hersenen teruggevonden in de oorspronkelijke vorm of als metabolieten.  Dit suggereert dat polyfenolen cognitieve achteruitgang kunnen voorkomen, en dat ze de hersenplasticiteit moduleren.

Eerdere onderzoeken laten eveneens zien dat polyfenolen leeftijd gerelateerde stoornissen kunnen uitstellen. 1  2 De belangrijkste polyfenolen zijn flavonoïden, fenolzuren, stilbenen, lignanen en tanninen.3

Combinatie blauwe bessen/druiven: veel sterker

Blauwe bessen werken synergisch met druiven/druivensap. Dit betekent dat druiven en bessen elkaars werking versterken. 
  • Druivensap of blauwe bessen lieten ook zien de episodische geheugen prestaties te verbeteren bij ouderen, na 4 weken consumptie 5
  • Suppletie van druivensap en blauwe bessen voor de duur van 8 weken bij muizen van middelbare leeftijd, voorkwam geheugen stoornissen. 6
  • De synergische werking werd ook benadrukt in een recente studie: de fenol metabolieten van blauwe bessen namen toe in het bloed van muizen wanneer dit samen met druivenextract werd ingenomen. Hetzelfde onderzoek onthulde ook dat chronische toediening van een druiven-bessen combinatie voor een aanzienlijke toename van fenol concentraties in het bloed zorgde. 7

Het positieve effect van polyfenol consumptie op het brein vindt ook plaats door consumptie van polyfenolen uit een andere bron, zoals van olijven. 8
Het ontstaan van nieuwe neuronen en de overleving van deze nieuw ontstane neuronen was opvallend in deze studie, en staat in verband met de gunstige invloed op gedrag, leren, en geheugen.