donderdag 23 november 2017

Zelf kokosmelk maken van geraspte kokos

Zelf kokosmelk maken van geraspte kokos

Zelf kokosmelk maken is makkelijk en stukken goedkoper vergeleken met de kant-en-klare variant waar vaak suikers en andere additieven aan zijn toegevoegd.
Melk… nooit lekker gevonden. Een van mijn oudste herinneringen is van een beker warme melk waar zich een velletje op had gevormd en waar ik, onwetend, een slokje van nam. Ik kan me nu, decennia later, nog steeds herinneren hoe hard ik over mijn nek ging. Daarna hoefde het van mij niet meer zo. Ik heb het de afgelopen jaren nog wel eens geprobeerd, want droge muesli is niet lekker en hoewel ik het tegenwoordig ‘te doen’ vind, resulteert het eigenlijk altijd in een invasie van puisten op mijn gezicht (de link tussen de consumptie van melk en acne is ook wetenschappelijk bewezen, meerdere keren).

Uiteindelijk ontdekte ik dat er zoiets bestaat als kokosmelk. Heerlijk, dezelfde structuur, romige smaak, maar dan dus van een plant in plaats van een koe. Alleen dat inkakmoment na het ontbijt was altijd een beetje vervelend. Wat blijkt? Zit er bij sommige merken hartstikke veel suiker en bizar weinig kokos in zo een pak! Ook dat probleem was op te lossen en wel door € 3 per liter neer te tellen voor goede kokosmelk. Ik gebruik per week zo een anderhalve liter, dus dat tikte behoorlijk aan. Tel daarbij nog mijn wens op om de hoeveelheid verpakkingsafval in ons huishouden te reduceren en de uitkomst blijkt heel simpel: zelf kokosmelk maken.

Het enige wat je daar voor nodig hebt is water en een kokospalm in je tuin geraspte kokos (bij voorkeur van biologische oorsprong). Verder heb je een glazen pot, een blender, zeef of neteldoek en een kwartiertje tijd nodig. En dames en heren, niet alleen krijg je daarmee kokosmelk vrij van allerlei additieven, maar het scheelt ook behoorlijk in de portemonnee.
Zelf kokosmelk maken van geraspte kokos
Bereiding 15 minutes
Porties 1 liter
Ingrediënten
  • 1 liter water
  • 150 gram geraspte kokos (van biologische oorsprong)
Werkwijze
  1. Doe 1 liter water in een pan en verwarm dit tot net onder het kookpunt (of breng aan de kook en laat dan vijf minuutjes afkoelen).
  2. Optioneel: laat de kokosrasp een kwartiertje in het water wellen of ga gelijk door naar de volgende stap.
  3. Giet het water in de blender en doe er de kokosrasp bij.
  4. Laat de blender ongeveer 1 minuut draaien op middelhoge stand (let erop dat het deksel niet van de blender af vliegt door de warmte!).
  5. Giet de kokosmelk door een zeef in een glazen, afsluitbare pot. Pers met de bolle kant van een lepel de laatste restjes melk uit de kokos of gebruik een kaasdoek (neteldoek) om het laatste beetje melk eruit te knijpen.
  6. Laat de melk afkoelen en zet daarna in de koelkast, waar het zo een 4 à 5 dagen goed zal blijven.
Notities
Van de geraspte kokos die je overhoudt kun je kokosmeel maken door deze te drogen in de (droog)oven op een lage temperatuur en vervolgens fijn te malen in een keukenmachine.
zelf-kokosmelk-maken3
zelf-kokosmelk-maken2
Eigenlijk kun je het recept samenvatten in één zin: blend warm water met geraspte kokos en zeef dit. In plaats van een zeef gebruik ik een neteldoek omdat je hiermee veel meer melk uit de kokos kunt knijpen en alle beetjes tellen. Ik maak zo een 4,5 liter per keer, deze verdeel ik over drie weckpotten (Xenos) en twee ervan gaan in de diepvries voor later gebruik.

Help, mijn kokosmelk is geschift!

Er is een reden waarom je kokosmelk beter in een pot met een brede opening kunt bewaren dan in een Pinterest-waardige fles. Als je je zelfgemaakte kokosmelk namelijk koelt, dan scheidt het vet zich van het water (het schift dus). Het vet gaat bovendrijven en wordt hard en onderin blijft een soort troebel water achter. Ik kan uit ervaring vertellen dat het vet de hals van de fles kan verstoppen en dat is op zijn zachts gezegd irritant.
Om dat schiften te voorkomen kun je twee dingen doen. Je kunt heel, héél hard schudden voor gebruik (maar écht hard schudden dan hè). Dit moet je elke keer doen als je wat kokosmelk nodig hebt. Een andere oplossing klinkt wat omslachtiger, maar is de moeite wel waard. Nadat de kokosmelk volledig is afgekoeld en is geschift, haal je hem uit de koelkast en laat je hem weer op kamertemperatuur komen. Vervolgens schud je het goed door zodat al het vet zich weer verdeelt in het water en zet je de melk weer terug in de koelkast. Als het weer afkoelt zal het wederom schiften, maar om de een of andere scheikundige reden die ik jullie verschuldigd blijf hoef je er dan nog maar even mee te schudden om ervoor te zorgen dat de melk zich weer mengt.
Zelf kokosmelk maken is makkelijk en stukken goedkoper vergeleken met de kant-en-klare variant waar vaak suikers en andere additieven aan zijn toegevoegd.

De kosten

Ik zei al dat je goedkoper uit bent door kokosmelk zelf te maken, maar hoeveel scheelt het nou precies? Als je van die kleine zakjes geraspte kokos haalt bij de supermarkt dan zal je het verschil niet voelen (en wordt de berg verpakkingsafval er ook niet minder op). Echter, als je je geraspte kokos groot inkoopt, dan merk je dat op de lange termijn wel degelijk in je portemonnee.
Ik koop geraspte kokos van biologische oorsprong voor € 12,50 per 2,5 kg bij Pit&Pit. Daaruit haal ik ruim 16,5 liter kokosmelk. Als je de kosten van het kraanwater even buiten beschouwing laat kost een liter zelfgemaakte kokosmelk dus zo een € 0,75. Dat is drie tot vier keer goedkoper dan een pak kokosmelk bij de supermarkt!
Zelf kokosmelk maken is makkelijk en stukken goedkoper vergeleken met de kant-en-klare variant waar vaak suikers en andere additieven aan zijn toegevoegd.
Zelf kokosmelk maken loont zich dus. Niet alleen voorkom je er dierenleed mee, je helpt het milieu ook een handje door de bio-industrie niet te steunen, te kiezen voor een biologisch alternatief én door het verminderen verpakkingsafval. O en niet geheel onbelangrijk, met zijn heerlijk romige en een beetje tropische smaak is het elke keer weer genieten!
P.S. het briljante schenkwerk op de foto’s is mede mogelijk gemaakt door Manlief, die 73 keer zijn uiterst belangrijke missie op de Playstation moest onderbreken om weer wat kokosmelk ergens over te schenken. 

http://lawsoflife.nl/zelf-kokosmelk-maken-geraspte-kokos/

Aanvulling door Ine: 
Ik zelf gebruik hiervoor verse kokos, die is schil en zelf rasp en het kokoswater wat in de kokosnoot zit, gaat bij de hoeveelheid water.
De hoeveelheid water hangt af van hoeveel kokosrasp ik heb.
Ik roer al door de de melk terwijl deze afkoelt. Daardoor wordt de kokoslaag niet zo dik en hard en is later weer beter op te lossen.
Van deze kokosrasp die er overblijft maak ik naderhand kokoskoekjes.
De melk gebruik ik om toetjes te maken, wat goed gaat en erg lekker is.

Smakelijk eten.