zondag 19 november 2017

Giftig spul…!! Door GuidoJ. / 18 november 2017


xGiftig spul…!!


‘Landbouw […] is het beste dat wij kunnen nastreven,
omdat landbouw uiteindelijk het meest bijdraagt aan echte
welvaart, aan een goede moraal en aan geluk.’

Thomas Jefferson (1787)
(in een brief aan George Washington)

De Amerikaanse Carey Gillam beschrijft in een splinternieuw boek, ‘Giftig Spul’, hoe Monsanto, fabrikant van de omstreden onkruidverdelger ‘Roundup’, erin slaagde, dit product wereldwijd in de markt te zetten. Een feitelijk relaas van omkoping, grove misleiding en corruptie. Gezien de hoeveelheid info die we hier op WantToKnow.nl hebben neergelegd over dezelfde Monsanto-manipulaties, waarover Carey Gillam over spreekt, menen we er goed aan te doen, het voorwoord en de inleiding van het boek, hier te plaatsen. Met dank aan de Nederlandse uitgever van het boek Lemniscaat. Wil je het boek bestellen, klik dan op de cover van het boek hiernaast. Je komt dan direct bij de WantToKnow-bookshop terecht, waar je verder wordt geholpen.

Journaliste en activiste Carey Gillam Werkte als senior
verslaggever bij Reuters, internationaal persbureau.
Als reporter op financiële berichtgeving en met
een specialisatie op Monsanto...

Carey Gillam is sinds kort geen journalist meer bij het internationale persbureau Reuters. Ze was daar jarenlang dé expert rondom nieuws over bestrijdingsmiddelen. Ze hield zich bijna twintig jaar lang bezig, met bijvoorbeeld ‘Roundup’, de onkruidverdelger van Monsanto en veel andere zaken rondom deze megalomane multinational. Daarbij berichtte ze ook uitgebreid over de keerzijde van dit bestrijdingsmiddel. Want de werkzame stof in Roundup – glyfosaat – is ernstig omstreden en wordt verdacht kankerverwekkend te zijn bij mensen. Maar ‘RoundUp’ is de meest verkochte herbicide ter wereld en resten ervan worden inmiddels in voedsel en menselijke urine aangetroffen. De EU worstelt op dit moment, met een besluit over een ‘RoundUp’-glyphosaatverbod, rondom de verlenging van de toelatingsvergunning op de Europese markt..

Sommigen zien in ‘Roundup’ het DDT van de 21ste eeuw, een stof die de natuurlijke variëteitenrijkdom aantast, maar vooral een chemisch middel dat boeren en burgers/consumenten ziek maakt. Op dit moment zet Gillam haar glyphosaat-expertise in, bij haar werk als onderzoeksdirecteur van een kleine Amerikaanse organisatie, genaamd ‘US Right to Know’. Dit is een NGO (non-goevernementele organisatie) die informatie verzamelt over de risico’s van voedsel en de invloed die de landbouw- en chemische industrie heeft op internationaal overheidsbeleid. De overstap van journalist tot activist was voor haar een soort noodzaak; ze werd bij Reuters té zeer op de huid gezeten. Oorzaak?
De invloed van.. Monsanto!

Ze vertelt hierover: