dinsdag 21 november 2017

Boerenkool, wat je hier waarschijnlijk nog niet over wist !

Boerenkool, wat je hier waarschijnlijk nog niet over wist !
Wist je dit al over boerenkool? Boerenkool is toch wel een van de gezondste voedingskeuzen die je op je tafel kan zetten. Dit lid van de koolfamilie zit boordevol vitamine A, K en C, waardevolle B-vitaminen en sporenelementen. Maar er is meer!

Crucifere groente
Net als broccoli, spruiten, bloemkool (doodgewoon; maar ook gerust een superfood te noemen) en paksoi is boerenkool een crucifere groente. Dit houdt in dat de bloemen van deze groenten de vorm van een kruis hebben. En dít betekent weer dat dit soort groenten –en dus ook de boerenkool- rijk is aan sulforafaan.


Ongiftende eigenschappen van sulforafaan

boerenkool6

boerenkool5

Laat sulforafaan nu een van de belangrijkste bijdragers zijn, waarom boerenkool en de andere crucifere groenten zo gezond zijn.  Sulforafaan is een zwavelrijke chemische stof die een gen route activeert bij dieren en mensen, Nrf2. Als Nrf2 geactiveerd wordt door sulforafaanrijke voeding komen er een paar belangrijke gezondheidsbevorderende mechanismen in werking, namelijk:

·        Ontsteking wordt geremd
·         Bescherming tegen oxidanten verbetert
·         Ons vermogen om te ontgiften van schadelijke chemicaliën verbetert

Autisme
In 2014 meldde een publicatie in PNAS (vakblad voor biomedische wetenschappen) dat een dagelijkse dosis sulforafaan het gedrag en de communicatievaardigheden van mensen met autisme verbetert.

Boerenkool spant vooral behoorlijk de kroon wat betreft de vitaminen A, C en K. Wat mineralen betreft zit er vooral veel mangaan in deze groente.


Boerenkool bevat per kop
ADH%
Vitamine A
206%
Vitamine C
134%
Vitamine K
684%
Mangaan
26%
Omega3-verzuren
121 mg

Het is dus zeker de moeite waard om de boerenkool en andere crucifere groenten regelmatig op tafel te zetten, ze veranderen de expressie van ons DNA ten goede!