zaterdag 16 september 2017

Schuilnamen voor Suikers en Zoetstoffen 13/09/2017 / Door Robert van Boxtel

Schuilnamen voor Suikers en Zoetstoffen
13/09/2017  / Door Robert van Boxtel


Veel mensen weten inmiddels wel dat niet de vetten maar de suikers de boosdoeners zijn. Maar om ze dan te verwijden is geen eenvoudige opgave. De leveranciers zien dat consumenten steeds bewuster hun voeding uitkiezen en proberen suikers te vermijden. Daarom verzinnen zij van allerlei schuilnamen voor suikers. De truc is om etiketten te lezen dan valt niet mee.

Het is verstandig om de bewerkte producten met suikers te vermijden en te kiezen voor volwaardige, onbewerkte voeding. Suikers die van nature in voeding voorkomen, zoals in fruit, zijn geen probleem en worden door het lichaam heel anders opgenomen en behandeld.

Je bent goed bezig als je geraffineerde suikers wil gaan verminderen. Om dit kracht bij te zetten hieronder een lijst met schuilnamen voor suikers. Dit zijn wel de belangrijkste, maar omdat de leveranciers steeds creatiever worden met hun benamingen, zal dit lijstje met schuilnamen voor suikers zeker blijven groeien.


Schuilnamen voor suikers
·        Agavesiroop
·        Ahornsiroop (maple syrup)
·        Basterdsuiker
·        Bruine suiker
·        Bietsuiker
·        Bietenstroop
·        Bruine suiker
·        Caramel (verhitte suiker)
·        Cassonade
·        Dadelstroop
·        Demerara
·        Dextrose
·        Druivensuiker
·        Fructose
·        Fructosestroop
·        Fruitsuiker
·        Galactose
·        Geleisuiker
·        Glucose
·        Glucose-fructose stroop
·        Glucosestroop
·        HFCS (High Fructose Corn Syrup)
·        Honing
·        Invertsuiker
·        Invertsuikerstroop
·        Invertsiroop
·        Invertstroop
·        Kandij
·        Kandijsuiker
·        Kandijstroop
·        Kaneelsuiker
·        Karamel
·        Kokosbloemsuiker
·        Kokosbloesemsuiker
·        Kristalsuiker
·        Lactose
·        Maisstroop
·        Maïssuiker
·        Maltodextrine
·        Maltose
·        Melasse
·        Melassestroop
·        Melksuiker
·        Moutsuiker
·        Nectar
·        OERzoet
·        Palmsuiker
·        Parelsuiker
·        Poedersuiker
·        Rietsuiker
·        Rijstsuiker
·        Ruwe rietsuiker
·        Saccharose
·        Sacharose
·        Sapconcentraat
·        Speltstroop
·        Sucranaat
·        Sucrose
·        Suiker
·        Tarwestroop (wheat syrup)
·        Vanillesuiker
·        Witte basterdsuiker
·        Witte suiker

Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die eigenlijk geen suikers bevatten. Suikers zijn bijvoorbeeld glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en sacharose (tafelsuiker). Zoetstoffen zijn geen suikers maar geven wel het signaal af dat ze dit zijn, waardoor iets zoet lijkt. Deze stoffen worden deels of helemaal in een laboratorium gemaakt om ons eigenlijk voor de gek te houden. Ik heb het standpunt dat we natuurlijke voeding moeten gebruiken die voor ons lichaam bedoeld is.

·        Acesulfaam-K (E950)
·        Advantaam (E953)
·        Aspartaam (E9951)
·        Cyclamaten (E952)
·        Isomalt (E953)
·        Erytritol (E968)
·        Maltitol (E421)
·        Mannitol (E421)
·        Neotaam (E961)
·        Lactitol (E966)
·        Sacharinen (E954)
·        Sucralose (E955)
·        Sorbitol (E420)
·        Sucralose (E955)
·        Xylitol (E967)

Er is heel veel aandacht voor zoetstoffen en E-nummers en de berichten spreken elkaar enorm tegen. Mijn uitgangspunt is dat het uit de natuur moeten komen om echt gezond te zijn en als het dat niet komt met mate of helemaal niet gebruiken, hoe mooi de verhalen en onderzoeken ook zijn. Want kijk eens om je heen worden we er gezonder op? Ik zou in ieder geval de E-nummer in de 900 vermijden, zie hier de volledige lijst met E-nummers.

Het tijdschrift Appetite heeft in een onderzoek aantoonde dat in vergelijking met sucrose, aspartaam eigenlijk gewichtstoename bevordert. En in een ander onderzoek wordt aangetoond dat aspartaam de natuurlijke productie van hormonen in ons lichaam verandert, waardoor zowel de eetlust en verlangen naar suiker juist toeneemt. Het zijn dus stoffen die gemaakt zijn om ons voor de gek te houden.

Gezonde alternatieven
Natuurlijk gebruik ik zelf ook suiker, maar ik let wel op met wat ik neem en hoeveel. Zo heb ik iedere ochtend een fruitshake met zeker 3 stuks fruit er in bomvol fruitsuikers en in mijn koffie, 1 bakje per dag, gebruik ik biologische ruwe rietsuiker, dat is in ieder geval niet gebleekt of met bestrijdingsmiddelen behandeld. Maar ik let wel op dat ik de ‘goede’ suikers neem, in mij ogen dus de natuurlijke suikers, zodat deze zo min mogelijk bewerkt zijn.En het is zo suikers blijven suikers en worden door het lichaam omgezet in vet, als ze ze teveel gebruikt.

Gezonde alternatieve suikers:
·        Rauwe honing of biologische honing
·        Fruit
·        Palmsuiker/kokosbloesemsuiker
·        Ahornsiroop
·        Stevia en dan wel van de plant niet de synthetische vorm

Onderzoeken die aantonen dan zoetstoffen ongezond zijn: