zaterdag 5 augustus 2017

Plastic flessen kunnen sluipmoordenaars zijn..!!x Hoe gevaarlijk is jouw drinkfles? / 2017 © John Breugels / Johnbreugels.com | deze versie © WantToKnow.nl/be

Plastic flessen kunnen sluipmoordenaars zijn..!!x
Hoe gevaarlijk is jouw drinkfles?
2017 © John Breugels / Johnbreugels.com |
deze versie © WantToKnow.nl/be

Hoe gevaarlijk is jouw drinkfles?  Weet je dat je het symbool hiervoor kunt checken, aan de onderzijde van de fles waaruit jij je water drinkt! En hoe zit het met de levensmiddelen? Yoghurt, zuivel, frisdranken en zelfs de etenswaren, zoals de gezonde salades en gezonde groenten die je kant-en-klaar verpakt koopt in de supermarkt? Het is voor jouw welzijn aan te raden dat je ook deze verpakkingen goed bekijkt aan de hand van de 7 symbolen. We bespreken graag deze symbolen en hun betekenis met je.

 

Op de bodem/onderkant van de fles staat altijd een symbool met een driehoek met daarin één getal, tussen 1 en 7. Deze cijfers vertellen of het product veilig is voor voedsel/drankgebruik of niet. We lopen even samen met je door deze cijfers en hun betekenissen:

# 1 Staat er een driehoek met nummer 1, dan is is die fles gemaakt van PET of PETE. Deze kan slechts één keer worden gebruikt en mag niet hergebruikt worden, omdat het antimoon kan uitstoten, een zwaar metaal dat hormonen in het lichaam kan bemoeien en zelfs kankerverwekkend zijn.

# 2 Staat er een driehoek met nummer 2, dan is de fles gemaakt van HDPE (High density poly ethyleen) of HDP. Dit product wordt beschouwd als gemaakt van ‘goed’ (voedsel/drank-veilige) kunststof, wat wil zeggen dat het niet zoveel emissie heeft, als de andere soorten chemicaliën die in de andere flessen worden gebruikt, wanneer dit kunststof met water in aanraking komt. Let wel, zure en heel zoete dranken en/of andere specifieke voedingsstoffen zijn NIET getest op deze soort plastic.


# 3 Je hebt te maken met V (vinyl) of PVC-plastic (poly vinyl chloride) als er nummer 3 in de driehoek staat. Deze stof geeft twee giftige chemicaliën af, die de hormonen in het lichaam kunnen beïnvloeden. Maar nog steeds is PVC tegenwoordig een veel gebruikte kunststof. Het is hetzelfde materiaal als waarvan riool/waterpijpen van worden vervaardigd.

 

# 4 Staat er een ‘4’ op de driehoek op de fles, dan staat dit plastic bekend als LDPE. Dit is ook goedgekeurd plastic voor water en daarom wordt het meestal gebruikt in waterflessen en plastic zakken. Ze geven geen chemicaliën af wanneer ze voor gebruik in waterflessen worden gebruikt.

# 5 Staat er nummer ‘5’ op de bodem van de flesjes, dan is het veilig om te gebruiken als waterfles. De witte kleur van het plastic maakt ze herkenbaar, maar er komen ook transparante uitvoeringen voor..! Dit plastic is bekend als PP of polypropylene, dat vaak wordt gebruikt bij de productie van yoghurtbekers en boterkuipjes.

# 6 plastic wordt intensief gebruikt in fastfood verpakkingen (bij de Chinees bijv.) en in koffiebekers. Heel opmerkelijk omdat het bekend is dat het kleine hoeveelheden van de kankerverwekkende chemische stof ‘styreen’ uitstoot. Levensgevaarlijk dus om dit plastic dan ook nog eens als waterfles te gaan gebruiken!

# 7 staat bekend als PC-plastic. Voorkom dat je flessen van dit materiaal gebruikt, omdat dit plastic BPA uitstoot, een zeer schadelijke chemische stof. Helaas worden PC plastics vaak gebruikt in containers voor eten, sportdrankflessen en kinderflessen.

Tja, al met al is er nog heel wat te verbeteren door de Voedsel- en Warenautoriteit, die té vaak als een mak lammetje zich opstelt, tussen het geweld van groot-industriële conglomeraten in de voedsel- en drankindustrie.Samengevat kun je dus veilig gebruik maken van flessen met de cijfers 2, 4 of 5. Ik raad je ten zeerste aan om het gebruik van flessen met de symbolen 1, 3, 6 of 7 te vermijden, omdat je jezelf en je gezondheid blootstelt aan de gevaarlijke chemicaliën die deze kunststoffen afgeven. Maarr.. Indien je helemaal veilig wilt drinken, drink dan gewoon je water vanuit een ‘glazen’ fles of kan!