zaterdag 15 juli 2017

Voedselautoriteit: maatregelen tegen MSG (E621) nodig /14 juli 2017

Voedselautoriteit: maatregelen tegen MSG (E621) nodig

14 juli 2017 

Voedselautoriteit EFSA wil dat de Europese Commissie maatregelen neemt tegen de smaakversterker glutamaat (E620-E625), waaronder de beruchte MSG (E621).

Ze heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld van 30 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Omdat veel consumenten, vooral kinderen, veel meer binnen krijgen dan de EFSA verantwoord acht, wil de autoriteit dat de hoeveelheid glutamaat in alledaags eten fors wordt verlaagd.

Dit stelt de Europese voedselautoriteit EFSA na een uitgebreid onderzoek dat deze week werd gepubliceerd.

De experts willen verlaging van de gehaltes glutamaat in onder andere soepen, bouillon, sauzen, bakkerijproducten, vleesproducten, kruidenmixen, specerijen en pasta’s.

Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621-E625). Deze laatste zijn een verbinding tussen glutaminezuur en zouten. MSG, ofwel mononatriumglutamaat (E621) is hiervan verweg de beruchtste. De stof wordt gelinkt aan het Chinees restaurant syndroom. Veel gehoorde klachten zijn hoofdpijn, pijn aan de borst, hartkloppingen, hoge bloeddruk en verstoring van de bloedsuikerspiegel.


De voorzitter van de onderzoeksgroep van EFSA: “Based on the available evidence, we are confident that the newly derived group ADI for glutamic acid and glutamates is protective of consumers’ health, as it is below the doses that have been associated with certain effects in humans, such as headache, raised blood pressure and increased insulin levels.”

Glutamaat komt ook van nature voor in producten als kaas en tomaten. Het is een smaakversterker. Aan veel fabrieksvoedsel wordt daarom MSG, ofwel E621, toegevoegd. Omdat steeds meer consumenten hier kritisch over zijn, vervangen fabrikanten de E621 door bijvoorbeeld gistextract, waarin ook veel glutamaat zit. Daardoor herkennen veel mensen het niet meer als glutamaat, een vorm van misleiding.

De adviezen van EFSA worden gewoonlijk door de Europese Commissie gebruikt bij het bepalen van beleid. De Europese Commissie heeft aangekondigd zich te gaan beraden op het advies van EFSA.