donderdag 29 juni 2017

In producten van Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin zit chemisch gebleekt meel / 29 juni 2017

In producten van Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin zit chemisch gebleekt meel

29 juni 2017

Beste lezer,

We hebben deze week maar liefst twee campagne-successen geboekt die we graag met je delen. Het eerste succes is dat fabrikanten van groenten in pot en blik stoppen met het toevoegen van suiker aan hun (zomer)groenteconserven. Het tweede succes betreft het uit de schappen halen van Amerikaanse producten in Nederlandse (supermarkt)schappen die illegaal gebleekt meel en bloem bevatten. Lees hier alles over in deze nieuwsbrief!

Uiteraard zijn dit stappen in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. foodwatch blijft daarom - samen met jou - vechten voor eerlijk, veilig en gezond voedsel!

Illegaal chemisch gebleekt meel en bloem ontdekt

 

Deze week ontdekte foodwatch dat winkels van Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin producten verkochten met daarin chemisch gebleekt meel en bloem. Een omstreden en bovendien verboden stof! Bij het chemisch bleken van bloem en meel komen stoffen vrij die ervan verdacht worden leverschade te veroorzaken en de alvleesklier te ontregelen. Die stoffen wil je zeker niet in je eten hebben! Het gebruik van gebleekte bloem en meel is in de Verenigde Staten toegestaan, maar is verboden in de EU. We troffen de gebleekte meel dan ook aan in Amerikaanse pasta, bakproducten en koekjes.Als consument moet je erop kunnen vertrouwen dat producten die je in de winkel koopt op zijn minst aan de wet voldoen. Wij vinden het onbegrijpelijk en onacceptabel dat consumenten worden blootgesteld aan verboden stoffen en daarmee aan onnodige risico’s. Het illegale gebleekte meel ('bleached flour') stond in dit geval nota bene op de verpakking van de producten vermeld. Het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de controles van de winkels hebben hier gefaald. Onze campagnes zijn daarom nog steeds hard nodig!


438.000 kilo suiker uit groenteconserven

Conservenproducenten en supermarkten maakten deze week bekend te stoppen met het toevoegen van suiker aan alle zomergroenteconserven. Het gaat om naar schatting 438.000 kilo suiker per jaar die hiermee niet in potjes en blikjes belandt. Ook zal een zoutreductie plaatsvinden. De afspraken over wintergroenten volgen in het najaar. foodwatch voerde er al langer campagne voor en juicht de stap toe.


foodwatch had de conservensector afgelopen maanden nog flink bekritiseert: uit onderzoek van foodwatch afgelopen december bleek dat aan bijna de helft (46%) van de groenteconserven suiker wordt toegevoegd. Daarnaast bleek vorige maand dat de afgesproken zoutreductie in groenteconserven door een aanzienlijk deel van de fabrikanten niet werd gehaald. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zag zich genoodzaakt tot rectificatie van dit eerder geclaimde succes.

foodwatch voert campagne tegen de overdaad aan suiker in onze voeding. Uit ons onderzoek blijkt dat aan 56% van alle supermarktproducten suiker wordt toegevoegd. Zo krijgt een kind van 8 jaarlijks meer suiker binnen dan zijn of haar eigen lichaamsgewicht.

Al meer dan 15.000 mensen tekenden voor een gezond voedselbeleid dat moet leiden tot een flinke suikerreductie. Heb je nog niet getekend? Doe dan mee>>


Bedankt!

Met vriendelijke groet,
Ilse Griek,
Directeur