vrijdag 12 mei 2017

Mononatriumglutamaat en schadelijke effecten Is het onzin dat mononatriumglutaat schadelijk is? / Geplaatst 12 mei 2017

Mononatriumglutamaat en schadelijke effecten
Is het onzin dat mononatriumglutaat schadelijk is?
“Glutamaat komt toch gewoon in voeding voor?”
Geplaatst 12 mei 2017Sporten vermindert de cognitieve achteruitgang die door additief E621 is ontstaan, meldde een nieuwe studie onlangs. Schade aan het brein door mononatriumglutamaat, dat is niet niks. Geen additief is zo controversieel als deze, hij zou toxisch voor brein en organen zijn. Anderen zeggen dat dit onzin is: MSG komt toch ook gewoon van nature in voeding voor? Ondertussen is E621 wel het meest onderzochte voedingsadditief, en niet voor niets.

De uitwerking van mononatriumglutamaat op lijf en brein is veel onderzocht. Het is een veelvoorkomend voedingsadditief die gebruikt wordt als smaakversterker en nummer E621 heeft. Het wordt gewonnen uit het aminozuur glutamaat of glutamine zuur; een aminozuur die rijkelijk aanwezig is in de natuur. Glutamaat is een van de niet-essentiële aminozuren, wat inhoudt dat het lichaam dit zelf kan produceren.

Glutamaat wordt gebruikt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en als energiebron. Het dient veel functies in het lichaam en wordt in praktisch alle voeding gevonden. MSG is een wit kristalachtig poeder dat lijkt op keukenzout of suiker.

Zoals de naam al zegt, is MSG een product van natrium en glutamaat. Glutamaat in MSG wordt gemaakt door fermentatie van zetmelen, en er is chemisch gezien geen verschil tussen glutamaat in MSG en glutamaat in natuurlijke voeding.

Glutamaat in MSG is echter niet gebonden binnen grote proteïne molecules die afgebroken moeten worden, en het lichaam heeft makkelijker toegang tot deze vrije vorm van glutamaat. Kort gezegd is MSG een zoutmolecuul gecombineerd met aminozuur L-glutamaat. De zoutmolecuul wordt gebruikt om de glutamaat molecuul te stabiliseren. Glutamaat in vrije vorm is anders dan in natuurlijke voeding.