dinsdag 9 mei 2017

Hepatitis B vaccinatie voor baby’s: overbodig en niet zonder gevaar? / Geplaatst door: Redactie - 9 mei 2017

Hepatitis B vaccinatie voor baby’s: overbodig en niet zonder gevaar?
Geplaatst door: Redactie - 9 mei 2017

 hpv 6

De WHO (World Health Organization) heeft op 24 april jl. het startsein gegeven om via de “European Immunization Week” parlementsleden binnen de EU ertoe te bewegen om vaccinaties verplicht te gaan stellen voor iedereen.

Hepatitis B vaccinaties zijn een belangrijk onderdeel binnen het vaccinatiepakket, maar wat is Hepatitis B nu eigenlijk precies?

Hepatitis B is een acute of chronische leverontsteking die kan leiden tot leverfalen en leverkanker.
Hoewel niet elk kind een groot risico heeft om al op jonge leeftijd besmet te worden met hepatitis B, is vaccineren op jonge leeftijd toch zinvol. Dat komt omdat de infectie voor jonge kinderen zeer ernstig is. Daar komt bij dat de inenting nauwelijks bijwerkingen heeft en heel erg lang beschermt. Om een langdurige afweer op te bouwen is het nodig om de inentingen meerdere keren te geven.”

Dit is de omschrijving die men terug kan vinden op de website van het RIVM, maar klopt deze wel?

In Nederland krijgen baby’s die het rijksvaccinatieprogramma volgen in hun eerste levensjaar vier keer een Hepatitis B vaccinatie.

hpv 5

Het hepatitis virus wordt -ook in Nederland- vooral overgedragen door onveilig seksueel contact of door drugsverslaafden die elkaars naalden gebruiken. Het kan verder tijdens de zwangerschap van moeder op kind worden overgedragen.
Een baby, van wie de ouders beiden Hepatitis B negatief zijn, zal zelf pas besmet kunnen raken wanneer het later seksueel actief begint te worden. Tot die tijd is daarom deze vaccinatie volstrekt overbodig.