zondag 28 mei 2017

Chocolade een medicijn / 27 mei 2017/ Juglen Zwaan

Chocolade een medicijn

27 mei 2017/ Juglen Zwaan


Beste lezer,
Deze week stond er in de krant dat je kans op hartritmestoornissen een stuk lager ligt als je regelmatig chocolade eet. Een veelvoorkomende hartritmestoornis is boezemfibrilleren. Hierbij trekken de voorste kamers van het hart onregelmatig samen. Wereldwijd lijden ruim 33 miljoen mensen hieraan. Door regelmatig chocolade te eten kan je mogelijk behoed blijven voor deze aandoening. Waar is chocolade nog meer goed voor? Hoe kies je een goede chocoladereep?

Een tijdje terug kwam ook al in het nieuws dat pure chocolade een hartaanval kan voorkomen. Journalisten overdrijven vaak in het nieuws, dus wat zegt de wetenschap? Het blijkt dat chocolade meer antioxidanten bevat (o.a. in de vorm van polyfenolen) dan de meeste groenten en fruit (1, 2). Dit heeft vele voordelen voor de gezondheid.

De bewezen voordelen van chocolade:
Kan de bloeddruk laten dalen (3, 4, 5).
Kan de cholesterolwaarden positief beïnvloeden (6).
Kan het oxideren van LDL-cholesterol tegengaan (7, 8).
Kan insulineresistentie verminderen (9, 10).
Kan het risico op hart- en vaatziekten tot wel 57% verminderen (11, 12, 13).
Kan je huid beschermen tegen verbranden door de zon (14, 15).
Kan achteruitgang van het brein voorkomen (16, 17, 18).


Welke chocolade is het beste?
Het beste kun je altijd kiezen voor bittere chocolade met een cacaopercentage van 70% of meer. Melkchocolade is een mengeling van suiker, slechte vetten, melkpoeder en een heel klein beetje cacao. Ik vind de pure chocolade met 55% cacao vaak ook nog erg veel suiker bevatten. Bij het aanschaffen van een reep kun je daarom ook het beste op de ingrediëntenlijst kijken. Wordt suiker als eerste genoemd? Laat de reep dan liggen in de winkel. Beter kan cacaomassa als eerste ingrediënt vermeld staan. Maar er is meer dat je moet weten…

Dutched cacao
Cacao mengt slecht met water en smaakt bitter. De Nederlander Coenraad van Houten heeft daarom begin 19e eeuw een chemisch proces uitgevonden dat vandaag de dag op bijna alle chocolade wordt toegepast (19). Het proces noemt men wereldwijd Dutching, omdat het in Nederland is uitgevonden. Het wil zeggen dat cacaobonen deels worden ontdaan van hun vet en vervolgens worden behandeld met een basische stof (20). Door deze behandeling wordt de zuurgraad van de cacao verlaagd, de oplosbaarheid verhoogd, de kleur donkerder en de smaak zachter. Ondertussen verdwijnt tot wel 90% van de polyfenolen (21)! Dutched chocolade kunnen we dus beter in de winkel laten liggen. Het komt erop neer dat rauwe chocolade de betere keuze is. Dit staat meestal op de verpakking vermeld als RAW.


Niet overdrijven
Ik ben eens iemand tegengekomen die een reep chocolade at als ontbijt. Dat lijkt me toch een beetje teveel van het goede. Het blijkt dat een klein beetje chocolade ruim voldoende is voor de gezondheid (22). Meer is dus niet altijd beter…

Boek is af!
Ik kwam erachter dat ik nu al meer dan 2 jaar werk aan mijn nieuwe boek. Het zal het vervolg worden op De Supplementenwijzer. In plaats van supplementen worden de gezondheidsvoordelen van echte onbewerkte voedingsmiddelen besproken. Alle natuurlijke voedingsmiddelen die in de supermarkt te vinden zijn, worden besproken. Het boek is evidence based, dus volledig gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De komende week ga ik het opsturen naar mijn uitgever. Ik verwacht dat het rond september dit jaar beschikbaar zal zijn…

Gezonde week,

Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Op zondag 2 juli zal ik de Basis Cursus Goede Voeding in Bergen (NH) geven. In één dag leer je hoe je kunt ontdekken welke voeding bij jou past en hoe je gezond boodschappen kunt doen. Het is een intensieve, diepgaande dag, waar je zeker veel van zal opsteken! Klik hier voor meer informatie of aanmelden.

P.P.S. Inmiddels zijn bijna alle Healthboxen verkocht. We hebben er nog enkele… Volgende week zal de Healthbox van de site gehaald worden en niet meer te bestellen zijn. Als je nog met ruim € 100,- korting wilt genieten van mijn 13 favoriete gezondheidsproducten, dan kan dat alleen nog deze week op Healthbox.nl.

P.P.P.S. David Wolfe komt weer naar Nederland! Sinds zijn laatste bezoek 3 jaar geleden aan ons land, heeft hij weer heel veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Zijn allernieuwste inzichten deelt hij op zaterdag 10 juni graag met ons. Ik heb geregeld dat lezers van deze nieuwsbrief 50% korting krijgen op een toegangskaartje. Klik hier voor meer informatie.