zaterdag 15 april 2017

Weekupdate Leefbewust / 14 april 2017 / Ron Fonteine

Weekupdate Leefbewust
14 april 2017 / Ron Fonteine

Beste lezer,

Men probeert ons eerst jaren voor te houden dat margarines met geharde vetten gezonder zouden zijn dan echte roomboter en verder dat zoetstoffen de oplossing zijn voor overgewicht. Jaren later ontdekten men dat juist die geharde vetten onze hersenen en harten vernielden maar de industrie ontliep zijn straf, net zoals sjoemeldiesel was er sprake van sjoemelboter.

En hetzelfde geldt voor zoetstoffen, er wordt steeds meer bewezen mbt de schadelijkheid van deze chemische suikers maar de industrie mag de mensen blijven misleiden. En het is de laatste weken weer bar en boos.

Fred Brouns promoot de suikerindustrie, Martijn Katan mag bij Radar de lofzang bezingen op die veilige zoetstoffen en de nieuwste ster aan het industriefront mag gratis reclame maken voor fastfood, magnetronmaaltijden en e-nummers. Je kunt zulke mensen niet meer serieus nemen.


De e-nummer dame presenteerde zich als expert in het NRC en bij Jeroen Pauw maar de dame is blijkbaar niet op de hoogte van de laatste studies op dit gebied en wil blijkbaar door veel publiciteit haar boekje zien te slijten.

Ook zoetstoffen vallen onder die veilige e-nummers, maar als ik alleen al zie wat ik de laatste jaren verzameld aan informatie over de nadelen hiervan heeft ze blijkbaar een stuk van diezelfde mooie wetenschap genegeerd, cherry picking noemen ze dat.

Volgens deze "expert" bij Jeroen Pauw zouden e-nummers veilig zijn, helaas kijkt ze niet naar laatste studies op dit gebied want ook zoetstoffen vallen onder deze e-nummers. Ze maken dik, vergroten je eetlust, verstoren je darmflora, zijn schadelijk tijdens de zwangerschap, ze kunnen je nieren beschadigen en meer. Ga zelf op onderzoek en laat je niet misleiden.....


Ik ben dan altijd weer nieuwsgierig en benieuwd naar banden met de voedingsindustrie en stuitte al snel op deze informatie:
Ze studeerde Life Science & Technology in Leiden/Delft (met studieperiodes in Parijs en Lausanne) en deed haar afstudeerproject bij Nestlé Research Center in Zwitserland, die haar promotie-onderzoek daarna wilden financieren.

Geen verrassing, de voedingsindustrie heeft veel vrienden in de Nederlandse wereld van professoren, hoogleraren en industrievriendelijke TV experts.

Keer op keer mogen ze mensen misleiden, de redacties van deze programma's doen blijkbaar zelf geen enkele research. Ze laten zich gewillig gebruiken als doorgeefluik van industrie propaganda. Alleen Zembla doet zelf onderzoek naar zaken.

Een ander voorbeeld van een "veilig" e-nummer is polysorbaat 80, een stof die ook in veel margarines maar ook in vaccins en fastfood zit.

Uit recent onderzoek op muizen blijkt dat het populaire e-nummer 433, bekend als polysorbaat 80, ontstekingen van de darmen kan veroorzaken die tot darmkanker kunnen leiden. Dit stofje zit o.a. in ijsjes, oogdruppels, antivries, medicijnen en vaccins.

Toen ik in een ver verleden bezig was met de ziekte van Crohn, ontstekingen van de darmen, ontdekte ik een studie die o.a. aantoonde dat de verspreiding van een ziekmakende E. coli bacterie geremd werd door broccoli vezels maar juist door polysorbaat 80 dieper in de darmwand kon doordringen.

Nu zie je weer een studie dat dit veilige E-nummer voor meer ontstekingen kan zorgen en zo de kans op darmkanker kan vergroten.


Meer nieuwtjes vind je in mijn pittige column van deze week. 

Veel lees- en kijkplezier

Ron Fonteine 

Nieuw op de website